Pastane Bölümleri

140.Bölüm
140.Bölüm

Pastane 140.Bölüm. Herkese mis kokulu bir hafta diliyorum. Pazar günü evimde yayılan sabun ve deterjan kokusu bir anda beni alıp ta çocukluğuma kadar götürdü. Çocukken Pazar günleri hepimiz için okula hazırlık günüydü bir anlamda. Bir taraftan yıkanan önlüklerden yayılan deterjan kokusu, diğer taraftan annemizin bizi, güç bela banyoya sokup yıkadığı anda eve yayılan mis gibi sabun kokusu Pazar gününün resmi kokusu olmuştu adeta. Kokuların insan psikolojisinde ne kadar etkili olduğunu düşündüm birden ve bugün sizinle bunu konuşmaya karar verdim. Mesela; tarçın, vanilya, naftalin gibi kokular bana annemi hatırlatır ve her zaman huzur verir. Tebeşir ve silgi kokusu okul günlerimi anımsattığı için biraz gerilirim ve hemen ciddileşebilirim. Peki sizin psikolojiniz üzerinde etkili olan ve sizi geçmişe götüren kokular nelerdir? Elbette ki yine birbirinden güzel iki tarifim var. Bunlardan bir tanesi TRİLEÇE, hem de frambuaz soslu. Trileçe adı içerisine üç farklı süt konulmasından geliyor. Ayrıca 1930’dan sonra Meksika’da yaygınlaşan bir tatlı. Bir diğer tarifim ise, hamurun şeklinden dolayı bu ismi verdiğim MİDYE BÖREĞİ. İçerisinde bol bol sebze kullanarak yaptığım lezzetli bir börek. Sebze demişken, sebzelerin vücudumuzda benzediği organlara yarar sağladığını biliyor muydunuz? Mesela kereviz sapları kemiklerimize benzediği için kemikler için oldukça yararlı bir sebze. Fasulyeye dikkat ettiyseniz böbreklerimize ne kadar benzediğini fark edeceksiniz. Çocukluğumuzdan beri göz sağlığı için havuç tavsiye edilmiştir mutlaka… havuç dilimi de tıpkı göz şeklindedir. Mantarı ortadan kestiğinizde tam bir kulak şeklindedir. Mutfağa koşup sebzeleri incelediğinizi görür gibiyim. Unutmayın hiçbir şey tesadüfen yaratılmamıştır.

135.Bölüm
135.Bölüm

Pastane 135.Bölüm. Beğendili Kadayıf dolması / Ara sıcak Kadayıf İç harcı; Sosis Patlıcan Kaşar peyniri Muskat Tuz Karabiber Sos için; 1 yemek kaşığı un 2 su bardağı süt 1 yemek kaşığı tereyağı Genel Notlar: Sosislerin uçlarını keserken ve tavada pişirirken ayrıntı alınacak. Un ile tereyağı kavrulurken ayrıntı alınacak. Patlıcanlar ve kaşar peynir konurken ayrıntı alınacak. Kadayıfları şerit halinde yayıp malzemeleri üzerine koyarken müzik altı alınacak. Sosisler yerleştirilip rulo halinde konduktan ve fırına konarken müzik altı olacak. Havuç Köftesi Taze soğan 1 diş sarımsak Havuç 3 kuru kıyısı Ekmek kırıntısı Dereotu 1 yumurta Maydanoz Nane Tuz Karabiber Limon Yağ Üzerine; Maydanoz Cherry Domates Yoğurt Püf Noktaları: Bıçağın üst kısmı ile havuçları soyarsanız daha ince ve kolay bir şekilde soyarsınız. Rendelenmiş şekilde yoğurursanız köftenizin kıvamı daha iyi olur. Sebzelerinizi önce tuzlayıp sonra suda beklettikten sonra sirkelerseniz hem daha temiz hem de olabilecek hastalıklardan sizleri korumanızı sağlar. Kuru kayısıyı biraz suda beklettikten sonra mutfak robotunda rendeden geçirilmesi daha kolay olur. Genel Notlar: Havuçlar pır yapılırken 1 diş sarımsak ile kayısı eklenirken ayrıntı alındı. “Bugün renklerden konuştuk.” cümlesinden tekrar çekildi. Maydanozu doğrarken müzik altı girilecek. Köfte una bulanırken ve tavada pişirilirken müzik altı olacak. Yoğurt dökülürken detay çekildi. Kestane Tatlısı Kestane Süzme yoğurt Üzerine; Kakaolu bisküvi Hazır karamel Püf Noktası: Son kullanma tarihlerine bakmanız gerekiyor. Eğer bakılmaz ise besin zehirlenmesi ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Genel Notlar: Tatlıya başladığında telefonu çaldı. Deniz hanım toparladı ama tekrar bakılmalı. Kestane robottan geçerken ayrıntı alınacak. Yoğurt ile kestaneyi karıştırırken ayrıntı alınacak. Bisküvilerin üzerlerinde yazıları görülürse dikkat edin. Karışımın içine bisküviler konurken detay alınacak. Karamel sos üzerine dökülürken müzik altı olacak.

1
...
34567
...
17